понедељак, 26. децембар 2011.

Praznici i mace

Želimo da vreme praznika bude vreme radosti i opuštanja za vas i vašeg ljubimca a ne vreme kada ćete tražiti dežurnog veterinara. Hrana i dekoracije koje čine praznike nama zabavnim,  za naše ljubimce mogu predstavljati pravu opasnost. Ne želimo ovim tekstom da vam ubijemo praznično rasploženje, već želimo da vam ukažemo na opasnosti  i kako da ih izbegnete.

HRANA

Praznična hrana koju volimo da spremamo i u kojoj uživamo može predstavljati pravi problem za vašu macu.
Sočna, masna hrana može dovesti do niza problema od najbanalnijih kao što je povraćanje, do najozbiljnijih kao što je pankreatitis (zapaljenje pankreasa, stanje koje se manifestuje abdominalnim bolom, povraćanjem i dehidratacijom i  zahteva hitnu intervenciju veterinara).
Alkohol može da izazove ozbiljne intoksikacije kod mačaka. Za mačke je alkohol primamljiv, pogotovo alkoholna pića slatkastog ukusa. Zato je neophodno posle konzumiranja alkoholnih pića dobro oprati sve čaše.
Čokolada, kafa i čaj, sadrže opasne supstance – ksantine, koji mogu da dovedu do oštećenja nervnog i mokraćnog sistema i do ubrzanog rada srca. Iako čokolada predstvalja ozbiljniji problem za pse, i mačke mogu da razviju različite simptome od proliva do neuroloških simptoma  i smrti. Najopasnije su čokolade za kuvanje i crne čokolade. Zato obavezno sklonite na sigurno mesto sve slatkiše koje imate u kući a posebno čokolade.
Sirovo meso, riba i piletina mogu da sadrže bakterije i parazite. Zbog toga nikada (a ne samo u vreme praznika) nemojte da dajete vašoj mački da jede sirovo meso. Svo posuđe koje ste koristili za pripremanje mesa dobro operite.
Kosti, pileće ili riblje...mogu da izazovu ozbiljne probleme ako se progutaju. Čak i sitne kosti mogu da se raspadnu  i pocepaju  unutrašnji zid creva. Zato, bez obzira na veličinu kostiju, nemojte da ih dajete vašoj mački.
Proizvodi od duvana, mogu da budu fatalni za vašeg ljubimca, ako se progutaju. Znaci trovanja se razviju u roku od 15 do 45 minuta i uključuju ekscitacije, pojačano lučenje pjuvačke, povraćanje i dijareju. Takođe može da se javi neurološki napad, kolaps i mogu  da uginu od prestanka rada srca. Cigare, cigarilose, tompuse, nikotinske žvake i sl.  čuvajte na sigurnom  i redovno praznite pepeljare, jer opušci cigara sadrže 25% ukupne količine nikotina u cigari.
Nekuvano testo sa kvascem, u crevima može da dovede do nadimanja i stvaranja gasova. Sve to prouzrokuje abdominalan bol, i u najgorem slučaju rupturu (pucanje) želuca ili creva.
Grožđe (sveže ili suvo) sadrži nepoznatu supstancu koja može da izazove oštećenje bubrega.
Imajte uvek na umu da mačke imaju izuzetno čulo mirisa i da će veoma lako da nanjuše papir, foliju ili celofan u koji je bilo zamotano neko meso ili slatkiš. Kada se proguta neki od ovih omota, može da dovede do ozbiljnih problema u sistemu za varenje.
Da bi vaš ljubimac bio bezbedan, obavezno sklanjajte hranu na sigurno i osigurajte kantu za đubre da ne može da je otvori.
Nahranite svoju mačku pre dolaska gostiju i pre početka zabave da bi bila manje u iskušenju da ’’moli’’ za hranu i da krade. 

NOVOGODIŠNJA JELKA

Postavite jelku na stabilno postolje i pričvrstite je za zidove ili prozor tankim trakama. Možete da probate da naprskate drvo i nekim repelentom. I pored svega ovoga budite na oprezu kada je vaša maca u blizini jelke.
Iglice  od jelke mogu da budu toksične i da izazovu iritaciju u ustima i želucu. Čak i iglice od veštačke jelke mogu da predstavljaju problem. Vodite računa da vaša mačka ne gricka grane jelke i da ne jede otpale iglice.
Sjaj raznih šljokica je veoma primamljiv za mačke. Kada se progutaju, šljokice mogu da izazovu opstipaciju koja u većini slučajeva zahteva hiruršku intervenciju.
Mačke mogu da obore sa jelke staklene ukrase. Staklo može da iseče njihove šape, a oštre kukice koje se koriste za kačenje ukrasa mogu da se zaglave u ustima ili u jednjaku mačke. Zbog toga, ukrase koji su svetlucavi ili mali da mogu da seprogutaju, kačite visoko na jelku a veće, nelomive ukrase pri dnu.
Ukrasne sijalice koje mi svi volimo, posebno privlače mace i neretko može da se desi da maca krene da gricka njihove električne kablove. Ovo može dovesti do manjih povreda kao što su opekotine u ustima, ali i do uginuča usled električnog šoka. Zato nikada ne ostavljaljte macu samu u prostoriji sa uključenim sijalicama (kada ne svetle nisu toliko privlačne) i uvek možete kablove da isprskate nekim  repelentom. Na našem tržištu su najzastupljeniji repelenti od proivođača Trixie i Greenfields.
Ukoliko imate pravu jelku, obavezno zemlju u saksiji zaštitite nekim pokrovom. Aditivi koji se dodaju u zemlju da bi jelka bila što duže ’’živa’’, sadrže šećere koji prosto prizivaju mace da ih probaju. Voda koja se zadrži u saksiji može takođe da sadrži ove aditive, ali i bakterije koje mogu biti potencijalno opasne za vašu macu.

NOVOGODIŠNJI POKLON I POSLASTICE

Kada birate novogodišnji poklon za vašu ljubimicu, vodite računa da bude bezbedan – da nema male delove koji bi mogli da otpadnu i da se progutaju. Izaberite zdrave poslastice i umereno ih nudite  vašoj mezimici.
Uz sve uzbuđenje zbog praznika, ne zaboravite da se opustite i provedete svakog dana i malo kvalitetnog vremena sa vašim ljubimcem. Vaša maca će to da smatra  najboljim poklonom od svih.

Нема коментара:

Постави коментар