субота, 18. фебруар 2012.

Mlečni zubi kod štenaca i mačića

    Štenci i mačići imaju mlečne zube koji su oštri kao iglice. Prvi zubi izbijaju sa 3 do 4 nedelje starosti. Negde oko šeste nedelje starosti ovi zubići počinju da smetaju mami koja ih doji i tada počinje proces ’’odbijanja mačića i štenaca od sise’’. Mlečni zubi nisu veliki i donekle su prozračni.

    Kada će se mlečni zubi zameniti stalnim je veoma individualna stvar i razlikuje se od jedinke do jedinke, ali u većini slučajeva ovaj proces počinje sa tri meseca starosti a završava se između šestog i devetog meseca starosti. Tokom perioda zamene zuba, izraženo je, naročito kod štenaca, žvakanje predmeta. Štenci će grickati cipele, igračke, nameštaj...praktično sve što im se nađe na putu.

Stalni zubi kod psa starog 9 meseci




Stalni zubi kod psa starog 9 meseci

    Neretko se dešava da mlečni zubi ne ispadnu sami. To se najčešće dešava sa očnjacima, kada kod mačića i štenaca možemo da vidimo jedan pored drugog i stalni i mlečni zub. Mlečni zub mora obavezno da se izvadi da ne bi kompromitovao dalji rast stalnog zuba i da ne bi došlo do pucanja i infekcije mlečog, fragilnijeg zuba.
    Zaostali mlečni očnjaci moraju da se izvade hirurškim putem jer deo zuba koji se vidi je samo jedna trećina celog zuba. To znači da se dve trečine zuba uopšte ne vide! 

Zaostao mlečni očnjak pored stalnog očnjaka

    Prilikom procesa zamene zuba, mlečni zubi se mogu naći u tepihu, zariveni u igračke, u krznu ljubimaca, ali  većina životinja ih jednostavno proguta i to se smatra normalnim procesom.



    Prilikom zamene zuba, desni su obično crvenije nego inače, ali po izbijanju stalnih zuba, njihovo stanje se brzo vraća u normalu. Stalni zubi su gušći, svetlije beli i krupniji od mlečnih. Da bi što duže bili lepi i zdravi, počnite što ranije da navikavate vašeg ljubimca na njihovo pranje.




Нема коментара:

Постави коментар